Surdeg!

Fick tidigare idag från; är din blogg för proffs eller? ;) haha och nej såklart är den inte det! Men ibland är det svårt för mig att tänka på att ni kanske inte vet vad jag menar när något är så självklart för mig, så det är bara att ni hojtar till om det är något som är oklart! :)
Iallafall så handlade dagens fråga om surdeg, vad det är, varför gör man det osv! Och det är klart att för någon som inte är inom yrket är det svårt att förstå varför man har deg i en burk och vad som är så speciellt med den! Och jag som verkligen inte är någon expert på området ska nu försöka förklara vad det är egentligen är och varför man använder det och är det någon som har invändningar är det bara att skriva och rätta! haha

Surdeg: Det är en jäskultur som man använder istället för jäst! Det är Vatten och Mjöl som har kommit i jäsning, och anledningen till att det kan ske är för att det finns goda bakterier i mjölet. Dessa heter mjölksyra och ättiksyra. Varför man har det i brödet istället för jäst är för att det blir en väldigt speciell smak på brödet, brödet får även en helt annan karaktär- segare och större porer, brödet får även en längre hållbarhet, smular mindre, osv.
Hur gör man en surdeg? - det sker inte i ett steg utan det är en process där allt måste klaffa för att det ska bli en bra surdeg! en bra surdeg innehåller ca 20 % ättiksyra och 80% mjölksyrabakterier
Dag 1- du blandar två delar mjöj med 1 del vatten, du kan göra en surdeg på i princip vilket mjöl som helst!
Dag 2-3 - rör om i degen, ca 2 gngr under dagen
dag 3-4 - tillsätt lika mycket mjöl och vatten som dag 1
dag 5- - Rör om i degen, är den bubblig och luktar lite surt har du en färdig surdeg! Ska du inte använda den varje dag kan du stoppa in den i kylen nu. När du sedan vill använda den tar du ut den ett dygn innan ur kylen och matar den med mjöl och vatten, tills du får en lagom tjock konsistens ( undeför som pannkakssmet). Din surdeg klarar sig undefär en vecka i kylen sen måste du ta ut den och mata på den igen sen klarar den sig en vecka till! Glöm inte att prata med din surdeg som du pratar med blommor ,den vill ha mycket kärlek :) haha

Nu kanske det här är jätte rörigt, men jag gjorde ett försök iaf! haha


Kommentarer
Postat av: jeanette

bra där hjärtat! nu är jag med i matchen igen :-D

2011-05-27 @ 13:38:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0